Idet hun planter føttene sine øverst på Mølnåsen med utsikt over idylliske Sørvika, ser du barnet i henne våkne.

Den 27 år gamle arkitekten Diana Tofan vokste opp i den lille landsbyen Lunca Banului nordøst i Romania – et sted med rundt 1000 innbyggere, omringet av trær, elver og alt det vakre naturen har å by på.

– Jeg var veldig mye utendørs i barndommen min, sier Diana, og legger trykk på veldig.

Da Diana vokste opp, var ikke «bærekraft» bare et buzzord alle snakket om, men også praksisen i den lille, grønne landsbyen hennes.

– Vi produserte alt i vår egen hage. Kylling, kjøtt, egg, grønnsaker og vin – absolutt all mat vi spiste kom fra vår egen jord.

Diana og hennes tre søstre var gjennom hele oppveksten inkludert i hele prosessen og fikk resirkulering inn med morsmelka.

– Jeg vet hva bærekraft er. Vi resirkulerte alt. Vi matet dyrene med restene fra matproduksjonen. Når vi avlivet dyr, var det på en verdig måte etter et fint liv i gode omgivelser. Det var veldig tilfredsstillende å vite hvor maten kom fra.

Et liv i pakt med naturen har lært henne å sette pris på de små tingene.

– På vinteren måtte vi gjøre en innsats for å varme opp husene, med ved som vi hadde kuttet selv. Vi har aldri hatt radiator eller lignende.

Fra hage til betong

I dag bor hun i leilighetsblokk i Tromsø. Men det er kun midlertid, skal vi tro den bestemte 27-åringen.

– Jeg skal bo i et hus. Det er helt sikkert. Drømmen min er et hus med egen hage, hvor jeg kan dyrke mine egne grønnsaker og generelt komme nærmere jorda i hverdagen. Jeg merker at det å bo i leilighetsblokk har endret meg, og jeg er ikke like mye i kontakt med naturen lenger. Det føles som om det er noe som mangler, forklarer hun.

Inviterer naturen på besøk

Nå er Diana engasjert for å tegne den nye landsbyen i Sørvika – et helt nytt boligfelt under utvikling, med tomannsboliger, eneboliger og etter hvert rekkehus. Felles for samtlige boliger er den eventyrlige beliggenheten i Mølnåsen, med den frodige naturen som nærmeste nabo.

– Det er veldig vakkert. Utsikten er fantastisk. Jeg har nesten ikke ord – vi er midt i naturen, smiler Diana når hun besøker Sørvika på befaring for første gang.

– Hva har du tenkt på når du har tegnet boligene?

– Å lage boliger som inviterer naturen på besøk. Alle boliger skal ha egen hage, store vindusflater og terrasser orientert mot sola, og naturlige materialer med tre på fasaden, svarer hun.

– Det aller viktigste er at vi legger til rette for et godt nabolag, som er selve fundamentet i en god oppvekst. Med åpne boliger hvor det er naturlig og aksept for at man går på døra til hverandre og spør om hjelp dersom man har behov for det. Eller bare vil invitere noen på grilling eller et glass vin. De små, ekte øyeblikkene kan fort forsvinne i en stadig mer urbanisert verden. Det gode nabolaget og fellesskapet ønsker vi å dyrke i Sørvika.

Inspirert av pappa

Diana forteller at hun er veldig inspirert av jobben hennes far, Danut Tofan, ordfører i landsbyen hjemme i Romania, gjør for nabolaget hun vokste opp i.

– Han gjør en helt fantastisk jobb, og vi får nå bygget skoler og barnehager og får utbedret vegnettet. Da han begynte som ordfører, hadde vi faktisk ikke egen adresse, noe jeg skjemtes litt over. Nå har vi alle sammen gatenavn. Han er en «do-er» – en som liker å skape og få ting gjort.

– Det høres litt ut som at han kan redde verden?

– Det er akkurat det han gjør. Han er optimistisk på at han skal få det til. Han går rundt på døra til samtlige innbyggere med utstyr for å resirkulere søppel som kommunen har investert i. Deretter forklarer og viser han folk hvordan man skal gjøre det. Jeg er veldig, veldig stolt over ham, sier Diana Tofan.

Det lyser i øynene til den lille jenta fra den lille landsbyen i Romania – som nå skal tegne en helt ny landsby i Sørvika.